Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumpova válka s Mloky !

  Poslední více jak rok vidíme obden, jak Donald Trump několikrát týdně vnáší do světové politiky chaos.

Dnes se mi stýská po osvícených politicích jako byli Reagan, Clinton nebo Obama. Na straně druhé také padá mé dlouholeté přesvědčení, že krom B. Lyndona Johnsona už po G.W.B. nemůže v Bílém domě být horší prezident. Jak je vidět - může.

Proč to ale dělá, proč ten cirkus se cly. Proč hrozí zničit Harley Davidson. Proč ničí spousty amerických pracovních míst.

Proč daní Turecko.

Turecko je samostatnou otázkou. Kdyby na něj Trump tlačil moc, zvítězí Turecká opozice a US Army bude muset opustit základnu v Incirliku, jež je jejím hlavním strategickým vojenským opěrným bodem v regionu. To by USA nesly asi jen těžce.

Ale proč tlačí na Evropu pomocí nesmyslných celních zásahů ?

Možná proto, že Evropa ohlásila zúžení vojenské spolupráce s USA. Poslední léta se Američané jako spojenci nechovají. A důsledkem takovéhoto vývoje by nutně bylo zredukování počtů Amerických vojáků a techniky přinejmenším v Ramsteinu, a Grafenwohru, což by ale asi USA nesly dost nelibě.

Ale nabízí se ještě jedno vysvětlení. Stačí se podívat do historie. V časech, kdy v bílém domě byl ještě G.W.B. se mezi léty 2003 až 2008 ještě Ruská federace dle svého Primakovova konceptu "Blízkého příhraničí" používala strategické suroviny jako argument při vyjednávání se sousedy. Dokud se to občasné STOP plynu, nebo ropy dělo při vztazích s permanentně nesolventní Ukrajinou dalo se to pochopit. Ale plyn a ropa jsou strategické suroviny. Tehdy se rozhodli zástupci Amerických geologicko - těžařských skupin využít tuhle mezeru na trhu a přijít s nabídkou. Jenže ejhle ony ty břidlicové plyny nebyly tak zajímavé. A pak někoho na druhé straně Atlantiku napadlo pořádně Ruskou federaci znectít. A k tomu výborně posloužil již chystaný film Edwinse Šnoreho, asistenta Evropského parlamentu, který se jmenoval The Soviet Story. Film dostal v Británii dobře financovanou koprodukci, doplnily se klíčové pasáže vůči Rusku a ten chytrý člověk kdesi za Atlantikem měl hotovou prvotřídní PSYOPS. Pak už jen stačilo rozšířit myšlenku "Kdo by dneska stál o Ruský plyn? ".

Americké firmy tím filmem ovlivnily evropské politiky, vydělaly miliardy a Rusko se naučilo během pár let chovat k zákazníkům korektněji. I Evropa na tom vydělala. Pravdou je, že ten film srovnává současné Rusko s Hitlerovským Německem což je dost nekorektní, ale co říct, jinak se na to hezky kouká. Link na film máte níže.

Pochopitelně že Ruská strana v průběhu let odpověděla v podobě masivních investic do plynovodů, což se lidem za oceánem nelíbilo a sama Americká vláda proti tomu často bojovala, ale to je tak asi všechno. Nejvíce jim vadila role Německa v těchto projektech.

Když pak začala nepokrytá šikana Německých firem v USA, dalo se i jen lehko odhadnout že Americká centrála Deutsche bank, monstrozně potrestaná za to, co za krize dělaly i US banky a ty ještě braly subvence, nebude poslední. US EPA vyvolala další skandál proti výrobci Volkswagen a tak by se dalo pokračovat. Když se ujal úřadu Donald Trump, při uzavřeném jednání loni v únoru s Německou kancléřkou, vytáhl sankce proti Rusku, které ve skutečnosti měly postihnout hlavně německé firmy. A cla. Jestli si Donald Trump myslel, že stačí chovat se ke kancléřce jako velký šéf, přepočítal se.

Paní Merkel je státnice s odolností hromosvodu a teflonové pánve zároveň a s přehledem vědce. Tehdy se to nemělo dostat na veřejnost, ale dnes každý komentátor soukromně ví, že bylo Panu prezidentovi naznačeno, že USA ztrácejí v Německu silného spojence. To byla ta tisková konference loni v únoru, kdy si po sedmdesáti letech poprvé vrcholní představitelé obou států veřejně nepodali ruce. Vzpomínáte ?

Jestli to pan prezident chtěl ignorovat, pak asi vystřízlivěl poté, co tři měsíce nato, začala při květnovém vrcholovém setkání s prezidentem Putinem paní Merkel v tichosti uzavírat dohody mezi RF a SRN. Válka cel přišla krátce poté. A jak se dalo předpokládat, hlavní požadavek - vyšší prodej amerického plynu byl ze strany USA přiznán na nedávném summitu mezi USA a EU. Tak teď bude Evropa vynuceně muset kupovat Americký plyn ve větší míře.

To s čím si USA před deseti lety daly práci, aby to byla dokonalá psychologická operace, to dnes současný boss Bílého domu prosazuje hrubou silou skřípajícího důlního kombajnu. Kde jsou ty časy, kdy Americká diplomacie jednala elegantně a USA měly moudré vůdce.

Není prezidenta, který by nadělal tolik pro mezinárodní izolaci USA, jako Donald Trump.

Film můžete vidět ZDE

https://www.youtube.com/watch?v=XO6-nuk0UhA

X+

Autor: Jan Zíma | pátek 31.8.2018 6:39 | karma článku: 0 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články