Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Zločinná" Barnevern pohledem obyčejného Nora.

Barnevern unáší děti! O tom není žádná diskuse. Tento a podobné mediální obrazy se nám mihnou před očima pokaždé, když slyšíme ve zprávách o Norské tamní verzi našich Odborů sociálně právní ochrany dětí. Jak moc pokřivené mediální zrcadlo to je, jsem si uvědomil o vánocích před několika týdny.

 

 Začalo to humornou scénkou s městskou policií Prahy 1. Modrý Volkswagen se slušným nenápadným pětatřicátníkem vjel do zákazu vjezdu a chytla ho hlídka Městské policie. A i tady platilo, že můžete stokrát něco vysvětlovat a tomu v uniformě stačí kroutit hlavou a dělat že nerozumí. Nutno říci, že zrovna tenhle pár (policista a policistka) patřil k těm viditelně natvrdlejším.

To má svoje důvody. Ředitel městské policie na jedničce kdysi prosadil zásadu, že na místní taxikáře se musí nabrat schopní lidi a tak se v řadách měšťáků během dvou let objevila celá řada lidí z Moravy, konkrétně Valašska.

Ne nadarmo je z tohohle regionu tolik profesionálních vojáků. Valaši jsou hádaví, bojovní a nedomluvíte se s nimi často ani na tom, že dneska svítí sluníčko. To, co byl ze strany pana ředitele dobrý tah ve vztahu k místním drzým taxikářům, nemusí ale nutně fungovat ve vztahu ke slušným zahraničním turistům. Byť udělají drobnou chybu.

Asi bych to nechal být, kdybych si nevšiml poměrně cizokrajné poznávací značky jeho vozu. Byl z Norska. Řidič vypadal jako slušný člověk v nesnázích a měšťáci se viditelně dobře bavili.

"Kann du forstå meg englisk?" začal jsem a přešli jsme do angličtiny v níž nám to šlo oběma líp. A tak mi vysvětlil, že je tu na dovolené a na Malé straně zabloudil. Nevěděl, co po něm ti strážníci chtějí. Nedokázali to moc vysvětlit ani mně a trvali na tom, že se dopustil přestupku.

Chvíli jsme se dohadovali a nakonec jsem jim připoměl, že mají v popisu práce umět anglicky a jestli se chtějí hádat, dotážu spolu s jejich čísly zdvořile Pražský magistrát, jak mohli projít výběrovým řízením. V mžiku s nimi dalo aspoň trochu mluvit. Pravdou bylo, že ten člověk jen hledal cestu ven. S tím mu snad pomoct mohli. Věc se vyřídila, Per, jak se mi představil, mně požádal jestli bych mu neukázal cestu k nejbližšímu placenému parkovišti, protože je tu v Praze na návštěvě a nechce nic porušovat. Pak přiznal, že tam s tou hlídkou strávil asi 20 minut. Měl jsem čas a tak se stalo, že jeho modrý Volkswagen skončil v podzemí obchodního domu Kotva a my dva v restauraci v nejvyšším patře, na obědě.

Byl jsem trochu zvědavý a tak jsem se dozvěděl, že Per je učitelem, krásná Jana taky a že se před víc jak deseti lety v OSLU kterému se tam neříká jinak než ušlu, brali. Mají dva kluky, malý dům v přírodě a blonďatá Jana jednou za dva roky prosadí vánoce v Čechách. Per tím netrpí, ale společenský život v Norsku je podle jeho slov o hodně klidnější. A vysloveně se vždycky těší na návštěvu jihomoravské části rodiny. Obvykle proto, že na vánoce je vždycky zabijačka. Pro ty z vás kdo by to nevěděli, v Norsku i přes mořskou kuchyni jídlo za moc nestojí a je drahé.

A tak jsme se dostali k daním. Češi jsou obvykle pesimisty, ale v tom jak dokáže obrat poplatníky Norský stát jsme my u nás doma opravdovými břídily. I přesto, co se o ČR říká.

Když došlo na Barnevernet a případ odebraných dětí rodiny Michalákových, Per mně trochu překvapil tvrzením, že většina Norů tomuhle systému věří. Podivil jsem se proč. Per mně překvapil přímočarou jednoduchostí věci.

"Víš u nás v Norsku prostě nebijeme děti. Děti jsou naše bohatství a máme je rádi".

Kontroval jsem otázkou, jestli o tom mluví jejich média a dozvěděl jsem se spoustu věci, jež našinci mohou uniknout.

Barnevernet je bezpochyby institucí, jež potřebuje zreformovat. Na jejím vzestupu a nedotknutelnosti mají asi největší podíl Norská strana práce, tedy socialisté. Ti kteří v posledních volbách padli. Nejhorší na ní je, malá přezkoumatelnost rozhodnutí. Tedy malá odvolatelnost.

A teď přichází to "ALE"..

Nejmenší problémy s touhle institucí mají arabští přistěhovalci. Proč? Protože dobrý muslim nikdy nebije svoje děti. Nikdy je netrestá násilím. Je to dobrá myšlenka, pomyslel jsem si a musel jsem potvrdit Perova slova.

Norové nemají ve zvyku zneužívat sociální systém. Pokud přijedou do země Rumunští Romové, (nebo jiné systémové socky-pozn. autora) žádají stejně jako kdekoli jinde přídavky na dítě na kdeco a pořád sociálce tvrdí, že nemají dost aby je zabezpečili. Tak je Barnevern vezme vážně, protože mezitím shromáždila dost podkladů o tom, že se o své děti opravdu nedokážou dost dobře postarat a co hůř tvrdí to sami rodiče a děti jdou do náhradní péče. Pokud rodiče lhali a podváděli úřady, platí za to neobvykle vysokou cenu. Tak to ale v Norsku chodí.

Případ Michalákových je podle mnoha Norů opravdu na hranici pravidel. Co se ale v Českých médiích moc neobjevuje je to, že kluci opravdu při pohovoru mluvili o tělesném kontaktu s otcem, který jde vykládat jako když už ne obtěžování, tak o něčem, co není zcela v pořádku. Možná se jen kluci naštvali na tátu a trochu zalhali a teď za to nesou důsledky - možná, že Norské děti nelžou a Barnevern z toho nevychází objektivně. Ale kluci to řekli na mikrofon a z toho se vychází.

Co je víc zarážející je to, že tahle instituce se zodpovídá státu jen částečně a do jisté míry je to polostátní neziskovka. Taková instituce by tyhle pravomoci asi neměla mít.

 

A fakt že na to stačí udání sousedů není úplně pravdivý. Většinou je to ale tak, že na začátku každého takového řetězce událostí vedoucích k náhradní péči je ono udání sousedů. A tady mi Per vysvětlil rozdíl pohledu Norů a Čechů. Zatímco v Čechách je zvykem, že když sousedi denně trestají svoje děti, tak nikdo nic neřeší a děti jsou bity dál, v Norské společnosti je dítě, jeho důstojnost a jeho klidné dětství, jednou z nejvíc chráněných hodnot ve společnosti. Jestli někdo přišel z jiné kultury, je to jeho problém. Jestli si z dětí dělá boxovací pytel, má problém dvakrát. Musel jsme dát Perovi zapravdu.

Podivil se, že nejkritičtěji se k tomu staví Rusové. Ostatně celou kauzu do jisté míry odstarovala loni ve velkém Ruská média. Rusové jsou totiž, přinejmenším v kvalitě rodinných vztahů mezi prvními státy Evropy. To musím za sebe potvrdit. Znám dost Ruských rodin nato, abych věděl, že se s nimi průměrná Česká populace nedá moc srovnávat. Dokonce se dá tvrdit, že tak hezký vztah k dětem snad mimo Evropu a orient můžete vidět jen v Izraeli a do jisté míry v některých státech jižní a severní Ameriky.

(Sám za sebe tady ale nalézám odpověď - možná proto Rusové, na něž padl ten pomyslný bič, dělají okolo věci větší kravál

  Mají svoje děti rádi.

Systém Barnevern je zcela jistě zastaralý a nesprávný. Navíc je očividným plýtváním peněz, jakkoli je Norsko bohatou zemí.

 

Ale České společnosti v diskusi na tohle citlivé téma jedna věc opravdu chybí. Pohled očima obyčejného Nora.

 

Jedno je ale jisté. Tenhle zastaralý systém nám připomíná jednu pravdu, kterou kdekoli jinde na světě a to i u nás doma ignorujeme.

 

A ta pravda platí nejen u nás, ale především v Norsku.

 

 

 

NEBIJTE SVOJE DĚTI. Ony za vás nemůžou.

 

Adjø Per!

 

Jan Zíma.

 

 

 

 

 

Autor: Jan Zíma | úterý 20.1.2015 19:02 | karma článku: 26,81 | přečteno: 4396x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články