Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalkři jako zákonem chráněná škodná.

Nepamatuji se, že bych, snad krom ůnosců a vrahů dětí, zažil horší zločince, než jsou stalkři. Lidi, jejichž jediným smyslem života je ničit Vaši pověst, život, a pocit vlastního bezpečí.

A je opravdu skličující, jak málo zastání před zákonem mají oběti této trestné činnosti u nás doma. Lidi, kteří se dostávají do sociální izolace, protože je stalkr pod mnoha identitami pomlouvá na internetu, lidi kteří se musí bát o svůj život, přijdou kvůli tomu o práci, jsou udáváni Policii a úřadům pro kdejakou pitomost, a v těch nejhorších případech je jim vyhrožováno vyzabíjením rodiny.

Nemyslím si, že by za tento stav nutně musela být zodpovědná Policie, nebo justice. My na to v čechách prostě nemáme zákony.

 

V časech, kdy tak často dochází k tomu, že stát pod myšlenkou harmonizace s Evropským právem, často přijme do naší legislativy kdejakou hloupost, by se snad naši zákonodárci mohli poohlédnout například do Německa, či Británie, kde je ochrana obětí této trestné činnosti na vysoké úrovni.

U nás tomu tak zatím není.

Dovolím si citovat jeden příklad.

Jde o příklad recidivisty Emila Mikuly. Sám jsem zastáncem myšlenky, ža lidem se má odpouštět a zapomínat. Dokonce na tohle právo myslí i ústava mnoha zemí západního světa. Ale nemyslím si, že by tohle právo měli mít lidi, co tyhle činy pravidelně opakují. Jako i pan Mikula. A tak po dlouhá léta pronásledoval sousedy, životní partnerku a některé lidi co znal. Popravdě řečeno, na vidle zákona si trochu víc naběhl jen jednou, před zhruba třemi roky. Když někoho večer hodinu sledujete, vyhrožujete mu zabitím, on z toho místa nemůže odejít a nakonec do něj zkusíte vrazit starý nůž tak se nesmíte divit, že se brání a pak zavolá policii. A asi - patříte do vězení. V tomto případě před necelými třemi lety, Policie i justice zafungovaly jak měly a pan Mikula skončil na skoro rok ve vězení. Jenže ouha.

Není rok trochu málo za pokus vraždy a celoživotní trauma oběti. A zde přichází onen chyták nedokonalé české legislativy. Na pokus vraždy bylo o něco méně důkazů, než by bylo optimální . To se může stát?

A u onoho nebezpečného pronásledování a vyhrožování mohl předseda senátu vymyslet cokoli chtěl, ale prostě na to neměl solidní pararaf.

Je jasné, že pan Mikula možná není učebnicovým příkladem stalkra, jako je tomu v případě například Rudolfa Koženého (psal jsme o něm před dvěma roky).

Je ale také nabíledni, že naše legislativa v citovaném paragrafu absolutně neřeší důsledky téhle trestné činnosti, které velmi často nastávají. Takže pokud máte dlouhodobý stresový syndrom, poruchy spánku, zkrachuje Vám kvůli pomluvám podnikání, nebo Vás ten stalker a to se také děje, dožene k do bilanční sebevražedné situace, tak - máte smůlu. Naši zákonodárci na to ještě nemají paragraf.

Za situace, kdy se z vyhrožování a pomluv a to zejména na internetu stala dobrá zábava spousty takovýchle darebáků a dokonce pro provozovatele některých internetových serverů i zdroj příjmů. By se naše politická reprezentace a lidi z Ústavu státu a práva, asi opravdu měli zamyslet, jak zajistit práva nevinných obětí této trestné činnosti.

A nedělejte si iluze. Stalkrovi nemusíte dát jakýkoli důvod k tomu, aby Vám ničil život. Svůj vztah vůči Vám si vykonstruuje úplně sám. Stačí, že Vás někdy někde viděl.

Je to demotivující, když na jedné straně nesmíte vzít zákon do svých rukou a na straně druhé nemáte zastání. A to se nemusí stát Vám. Stačí když se to děeje členovi rodiny, vlastnímu dítěti, životnímu partnerovi, nebo kolegovi v práci.

Poznáte to. Ten člověk se začne měnit, Pak o něm jdou pomluvy, permanentně chodí vysvětlovat na Policii anonymní udání svého stalkra, přijde o práci, úspory, rodinu a může se stát, že časem i o život. Většinou z vlastního rozhodnutí, kdy neunese dlouhodobě takovýhle nesmyslný tlak.

A teď se ptejme. Na co tam ty politiky máme, že s tím celkem vzato, nic nedělají .

Jan Zíma.

 

 

 

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 29.1.2015 14:48 | karma článku: 15,06 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články