Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nechodím do supermarketu? Proč chodím ke Nguyenovi.

V naší skvělé republice permanentně řešíme práva věčně rozpínavé menšiny. A vůbec si přitom neuvědomujeme, že je tu jedna další a to zásadně rozdílná. Ačkoli na ně každý nadává, tihle lidi neokrádají sociální systém, tvrdě pracují a nedožadují se toho, aby se o ně staral stát.. A jejich malé krámky, jsou mi stokrát milejší, než řetězce, kde ze mně pořád dělají hlupáka.

 

 

A co víc, jsou to fajn lidi.

Ne snad, že bych nechodil do supermarketů, ale do těch, které jsou v Česku, se mi to tak nějak znechutilo. A právem. A tak moje návštěvy oproti Vietnamským obchodům jsou v poměru jedné ku devíti.
Občas do jednoho musím. Zatímco v Sasku si v supermarketu připadáte trochu jako doma, v těch Českých vidíte přepracované ženské, co se tam můžou udřít, fronty u pokladen a prostředí, co se vám v určitém věku a zkušenostech přestane líbit. 

A u Nguyena je to prostě jinak. Má před třicítkou, česky umí kuju, našanou a cete sasku? (děkuju nashledanou a chcete tašku?) ale chodíte někam, kde si to oblíbíte. První věc je, že u Nguyena je levno.
Tady nemá smysl plést si akce v supermarketech s realitou. Může být, že na jeden týden v tom supermarketu máte nějakou komoditu, třeba cukr, levněji. Utratíte ty peníze stejně. Ale to je logika supermarketů. 

MY Z VÁS TY PENÍZE STEJNĚ VYTAHÁME !

Prostě pokud vezmete běžný spotřební koš zboží,tedy věcí co nakupujete každý měsíc, vyjdete u Vietnamců líp a za míň peněz. Myslete si co chcete, je to jen matematika.

Když přijdete k Nguyenovi, přijdete do maličkého krámku. Moc místa tu není, ale nic Vám nepřekáží. Matně si vzpomínám, jak jsem minulý týden musel do supermarketu a jak mně tam hnětli důchodci s těmi velkými nákupními vozíky. České supermarkety ještě nepochopily, že primitivní filozofie neustále velké spotřeby nemusí fungovat a tak pořád zákazníkům vnucují nákupní vozíky velikosti kufru od největšího Mercedesu. A každá babička, jdoucí si pro tři sýry a jedno želé, zabere mezi regály přesně tolik místa, aby ta druhá, co jsi jde pro podobný nákup a zastaví vedle ní, spolehlivě zablokovala uličku mezi regály a nedalo se tudy projít.

Další argument, proč chodit, když jsem v Čechách, k Nguyenovi, je přehlednost jeho regálů. Na všechno je vidět. Zatímco v supermarketech máte u každé řady regálů nesmyslný nápis AKCE!  a nevíte co v té řadě je a když chcete najít provensálské bylinky tak hledáte hodinu, protože to tam mají navíc uspořádané nelogicky. U Nguyena najdu všechno hned.

Důležitý argument je i přátelské prostředí. Nguyen nikam nespěchá a v rámci omezené češtiny kterou krom celkem solidní francouzštiny disponuje, si s ním můžu vyměňovat vtipy. (Nazdar rákosníku - Nazdar imperialisto.) Jsme oba optimisti a nemyslíme to zle. A pak že s nima není legrace.  

Mezi výhody Vietnamských obchodů bych zařadil i akustickou pohodu. Vedle kasy Nguyenova obchodu za prodejním pultem je malinká ohrádka. Jako pro větší štěně. Je jedno, jestli je v obchodě Nguyen, nebo jeho paní, ale vždycky, když přijdu, tak se tam batolí malý Nü. Takový uvrněný tříletý mazlík, který, až začne víc mluvit, bude česky mluvit líp, než jeho táta.
A tak si malej žvatlá a když v nestřežený okamžik přeleze tu ohrádku, jde mi svojí jednoslabičnou mluvou vysvětlovat svoje názory. To je totiž daleko příjemnější, než když na mně v supermarketu pořád hlasitě hlaholí neviditelné reproduktory a přesvědčují mně o "Mimořáádné a skvělé nabídce slevy" až mě z toho bolí hlava. Zkuste v supermarketu přijmout telefonický hovor a zjistíte, že ten kravál Váš mobil spolehlivě přeřve. Mám nejednu takovou zkušenost.
Nü je lepší. Přihousí se, něco povídá a když mu odpovím, je spokojený. Jedinou nehodou, co se mu může stát, je to, že na svých vratkých tříletých nožkách neudrží rovnováhu a skácí se  mezi na zemi vyskládané dvoulitrové lahve s nápoji.Tak toho hodného skřítka zvednu a nakupuje se mnou. Ani nebrečí, ale ono je to tak, že ti Aziati prostě nefňukají.

Důležitý faktor, proč volím Vietnamský obchod je i absence stresu.

Když vidíte ty prodavačky, ze kterých se ty supermarkety snaží sedřít kůži, je vám to líto. Docela nedávno jsem jednu tuhle pokladní/prodavačku uviděl u nás v domě. Dostala u nás práci jako uklízečka. Trochu jsem se tomu divil. A tak mi řekla pravdu, že je jí práce uklízečky milejší. Podivoval jsem se nad jejím rozhodnutím, protože vím, kolik uklízečky berou. Vysvětlila mi to jednoduše. Jako uklízečka dělá relativně špinavou práci, ale nemusí se honit a nervovat. V supermarketu, za ty samé peníze, lítala a dřela jak otrok. Je to hodná starší paní a určitě říká pravdu.
A taky to vidíte. Nemyslím teď tu mediálně propíranou kauzu, kdy nějaká fanatická manažerka vymyslí, že když sebere pokladním židle, tak budou vestoje pracovat rychleji. Mám tím na mysli všeobecný stres v supermarketech, kdy tyhle řetězce vymačkají svoje zaměstnance jako citrón. Myslím ten stres, jemuž jsou vystavení. A to nemůžete nevidět. Zkuste se s prodavači dát v pracovní době do řeči. Mají na vás maximálně pár vteřin a pak musí někam letět.

Občas slýchám, jak se v médiích řeší to, že Vietnamci toho nezaplatí moc na daních. A ony ty supermarkety daně platí? Ty vtipy naší bývalé účetní o jejich daňových rájích budou asi pravdivé. Nic proti tomu. Stará poučka říká, že daně jsou trestem za špatně vedené účetnictví, ale myslím si, že základ tohohle problému je v síle supermarketů. Jednak si v těch médiích platí reklamu a jednak mají na právníky a můžou se soudit, když si o nich náhodou dovolí někdo říct pravdu.
Asi bude ostatně hodně pravdy na exkluzivním vztahu slavného "rádobyinspektora" Ládi Hrušky a řetězců Billa. O nich neřekne ani slovo špatně. Do Vietnamců se kope snadněji.

U Nguyena se mi nestane, to co v BILLE na Severní terase v Ústí nad Labem, že když je něco v regálu za cenu 26 korun, na účtence po zaplacení najdete 32 kč.   A to je tam pořád.
Nguyen totiž nešidí.

Dokonce i otevírací dobu má do pozdních večerních hodin, kdy už jsou supermarkety okolo zavřené. Pro někoho kdo občas jezdí z domů po celém týdnu na víkend pozdě večer, to může být důležité.

A hlavně - Nguen mi nic nevnucuje.

V čase nesmyslného tlaku vůči spotřebitelům pomocí všemožných reklamních akcí a přesvědčování je Nguyenův malý obchod ostrůvkem klidu a normálnosti.

Vietnamci mají jedno takové národní moudro.

"To co se chytrý člověk učí celý život, umí hlupák za den"

I naše Supermarkety si asi myslí, jak umějí. Ale asi by se od těch Aziatů mohly ještě hodně učit.

Kéž by tomu tak bylo.

Jan Zíma

 

 

 

Autor: Jan Zíma | pondělí 16.3.2015 19:31 | karma článku: 37,08 | přečteno: 2366x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové. IV

  Vzácné žížaly jsou v ohrožení, populace Bobrů zaniká a Tresky umírají a - jiné nesmysly z hlav Evropských ekologů.

4.6.2019 v 5:39 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Politika

Jan Zíma

Klimatický panel OSN by se měl rychle zrušit !

  Kam až může zajít ekologie v rámci činnosti OSN jsme se mohli před několika dny přesvědčit na příkladu návrhu mezivládního zákona o globálním klimatu.

16.5.2019 v 5:57 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové. III.

Je snad ještě někdo, kdo si myslí že větrná elektrárna je ekologická, nízkonákladová, že se to zaplatí a že je to energie zadarmo? A myslíte si někdo, že je to na věky? A proč si to myslíte ?

8.5.2019 v 6:08 | Karma: 0 | Přečteno: 62x | Politika

Jan Zíma

Zdanit, zregulovat a ještě fest utáhnout obojek !

Jestli si myslíte, že činění našich Pirátů, nedosáhne absurdity uvažování našich socialistických plánovačů za dob komunistické normalizační praxe, možná byste se dost divili.

29.4.2019 v 6:05 | Karma: 0 | Přečteno: 54x | Politika

Jan Zíma

Po stávce studentů je třeba přestat se bavit s ekology.

Naši ekologové se celosvětově poslední léta radikalizují. To je první co mne napadne, pokud mám srovnání. Někde doma mám německý, česky psaný magazín Spektrum, který dlouhá léta vydávala(a snad ještě vydává) ambasáda SRN.

8.4.2019 v 17:55 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Politika

Jan Zíma

Hory se budou bourat jako poslední !

Slovenská prezidentka je Eurohujerka a nerespektuje princip suverenity národních států. I tak by se dal pochopit včerejší rozhovor s Tomiem Okamurou. Přijde mi legrační, že zrovna Tomio tohle říká.

1.4.2019 v 7:08 | Karma: 0 | Přečteno: 48x | Politika

Jan Zíma

Popová babička Helena Vondráčková vstane z rakve a bude řádit !!

Ti z Vás, kdo si myslí že přeháním by teď měli pozorně číst. Aby nevěřili tomu co čtou. Co zde píšu, se odteď za 10 týdnů opravdu stane. A bude to stát zato. Sám bych to nevěděl, nepozvat mně bývalí sousedi.

25.2.2019 v 22:26 | Karma: 15,15 | Přečteno: 904x | Pozvánky, akce

Jan Zíma

Mike Pence. "Nebezpečná hra s Iránem musí skončit !"

Před několika dny jsem se velmi pobavil, když jsem viděl záběry z bezpečnostní konference jež se konala v Bavorském Mnichově. Zejména zábavný, byl projev Amerického ministra Mika Penceho.

21.2.2019 v 17:45 | Karma: 32,79 | Přečteno: 986x | Politika

Jan Zíma

Čachry s vládním letadlem, aneb - co nám pan ministr zase nesmí říct !

Jestli máte zato, že se v médiích dovíte pravdu, tak někdy se jistě nemýlíte. Asi tak v deseti procentech zpráv. Není to trochu málo ?

11.2.2019 v 5:43 | Karma: 23,39 | Přečteno: 1016x | Politika

Jan Zíma

Já jsem občanský aktivista a kdo je víc ?

Kam až může zajít levičácká arogance k zákonům jsme se poslední dobou přesvědčili vícekrát. Zejména na příkladu Žižkovské kliniky.

6.2.2019 v 17:53 | Karma: 41,78 | Přečteno: 2225x | Politika

Jan Zíma

Jak si Ukrajina naběhne do vlastních vidlí !

Před několika dny proběhla médii zpráva, že Ukrajina nabízí české straně rozsáhlý archiv zločinů komunismu od čtyřicátých až po osmdesátá léta, který se našel v Kyjevě. Archiv únosů, vražd a teroru.

28.1.2019 v 5:49 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1030x | Politika

Jan Zíma

Ani po přizabití číšníka Holandskými násilníky se naši politici nepoučí !

Předevčírem odpoledne proběhla médii zpráva o pokračování kauzy napadení číšníka v centru Prahy loni v dubnu. Chybělo málo a ten napadený málem zemřel.

23.1.2019 v 18:03 | Karma: 41,98 | Přečteno: 3787x | Politika

Jan Zíma

Arogance našich aktivistů blízko bodu společenského varu.

Jen v čechách je možné, aby banda flákačů, uživatelů drog a anarchistů patřících k radikální Antifě, mohla uvázat šátky a říct. "My jsme aktivisté!". A zablokovat něčí majetek.

18.1.2019 v 17:28 | Karma: 42,49 | Přečteno: 1847x | Politika

Jan Zíma

Pročpak Američané tak usilovně bojují proti Huawei ?

Někdy žasnu jak politici a média dokážou nevidět očividnou lež. A co hůř, ohánějí se zavádějícími argumenty, které s holou pravdou o Americkém tažení proti Huawei nemají co dělat.

17.1.2019 v 18:04 | Karma: 35,61 | Přečteno: 1960x | Ekonomika

Jan Zíma

Čímže nám to pan prezident zase vyhrožuje ?

Že Číňani odejdou ? No tak už aby šli. A ať rovnou ode všeho odevzdají klíče. Ale ono to nebude tak jednoduché. Ale co je jisté, není důvod se s nimi nějak moc mazat.

14.1.2019 v 7:28 | Karma: 21,01 | Přečteno: 919x | Politika
  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články