Pročpak Američané tak usilovně bojují proti Huawei ?

17. 01. 2019 18:04:26
Někdy žasnu jak politici a média dokážou nevidět očividnou lež. A co hůř, ohánějí se zavádějícími argumenty, které s holou pravdou o Americkém tažení proti Huawei nemají co dělat.

Polská strana, jež je poslední léta naprosto nekriticky na straně USA, nechala zatknout jednoho z předních manažerů Huawei v Polsku. Pro špionáž. Když ale přišlo na to, zda může Polsko položit na stůl důkazy, důkazy najednou nebyly. Krom obecných frází o setkáních s nejmenovaným bývalým polský zpravodajcem se nejen veřejnost, ale také ani jeho advokáti, nic nedozvěděli. A to Poláci můžou? Obvinit někoho bez důkazů?

O několik dní dříve byla na důkazy nepodloženou žádost USA, v Kanadském Vancouveru zadržena hlavní ekonomka Huawei Technologies Meng Wan-čou a to pro obcházení protiiránských sankcí. To skoro zní tak, že USA na někoho uvalí, jakkoli nesmyslné embargo a celý svět včetně miliardové Číny musí USA poslouchat? Ještě se to dá pochopit u členů NATO, ale u Číny ? Divné, že ?

Úplnou ostudou na našem domácím politickém dvorku bylo prohlášení Úřadu pro kybernetickou bezpečnost NÚKIB ze dne 17.12.18 který jasně prohlásil, že používání technologií Huawei je pro nás zpravodajským rizikem.

Tomuto předcházelo varování několika Amerických kongresmanů vůči jejich Evropským protějškům, že existují významná bezpečnostní rizika v souvisu s technologiemi Huawei ve smyslu odposlechů. Opět - důkazy žádné.

Když už Americká strana něco zmíní tak to, že jsou zde možnosti, že Čínská strana nás bude poslouchat. Až za dlouho někdo připustí, že nejde ani tak o mobilní telefony, jako o novou 5G síť. S tím, že pokud se někde ta síť postaví Čínská, tak Čínské domácí firmy mají povinnost spolupracovat s tamní vládou a pověřenými úřady při sběru dat na takové síti. V Číně jsou na to i zákony. A to není v pořádku.

A já se ptám co na tom není v pořádku. To co Číňani masově dělají až poslední léta, to je v USA uzákoněno od 4.11.1954 kdy byla zákonem zřízena The National Security Agency/Central Security Servicetedy nám známá NSA.

A NSA prostřednictvím telefonních sítí odposlouchává celý svět už přes 60 let.

Přesto se domnívám, že ani o to tu tolik nejde. Je třeba vrátit se do historie.

První síť plnohodnotných mobilů, takzvaná NMT - Nordic mobile telephony je původně českým vynálezem technologií AMR kterou k dokonalosti dovedli až Finové a nejvíce se prosadila v USA. Síť se stavěla tak na 30 let.

3G síť která u nás v ČR začala fungovat naplno někdy v roce 1996 se také uvažovala na 30 let. Než se naplní frekvence, než vzroste počet mobilů natolik, že síť bude kapacitně u konce. 4G síť byla přechodná a uvažuje se na cca 25 let a revolucí je na základě svých definicí až 5G síť. Má již matematicky vzato, asi 30x větší kapacitu počtu mobilních zařízení a 200 násobek kapacity přenosů dat. Na hranu kapacity této sítě se nedostanem dřív, jak za 40 let. Jediným malým háčkem je, že potřebuje významně hustší síť základnových stanic, které z 3G sítě budete znát jako BTSky. To jsou ty krabice na stožárech a střechách.

A nyní to překvapení. První nabízející dodavatel je globální hráč, americká firma, jejíž jméno začíná písmenem M. Pokud by tato firma stavěla síť pro celou Evropu, stálo by to cca 4 biliony našich korun a Číňani jsou to zasíťování schopni zvládnout za 2.4 bilionu korun pro celou Evropu. Jen pro přirovnání, na zasíťování celé 280 milionové Evropy by Číňanům stačily zhruba 2 roční státní rozpočty ČR, u amerického dodavatele by to byly tři.

Žádná velká špionáž. Zase jde jen o velikou zakázku a o to, aby ji dostala Americká firma. A ve jménu velkého byznysu se obelhávají alianční partneři, tahají bubáci Čínské špionáže a zavírají nevinní zaměstnanci firmy Huawei. Takhle vypadá lobby Amerických republikánů a Donalda Trumpa.

Jinými slovy - zase jsme tu obelháváni.

Stýská se mi počasech kdy USA byly partnerem Evropy. Stýská se mi po prezidentech jako byl Clinton, nebo Obama.

A republikáni? Snad už půjdou.

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 17.1.2019 18:04 | karma článku: 35.56 | přečteno: 1960x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.90 | Přečteno: 451 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1593 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 331 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3093

Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...