Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohádka o zlém českém developerovi.

Ani don Corleone z populární knihy Maria Puza neuměl kdysi lhát, tak jako to umějí někteří současní čeští komunální politici. A člověk se někdy musí otřást hnusem, kam až to u nás může zajít.

Ani don Corleone z populární knihy Maria Puza neuměl kdysi lhát, tak jako to umějí někteří současní čeští komunální politici. A člověk se někdy musí otřást hnusem, kam až to u nás může zajít.

Před několika dny jsem byl na návštěvě u svých Italských přátel. Manželé dlouho žijící v čechách, oba původně z Turína a vzdělanci, našli v česku svůj druhý domov už asi před 20 lety.

Sešla se velká část rodiny, okolo poletovaly bambini, jak se tu říká dětem a jak už to bývá, okolo stolu se diskutovalo hned ve třech jazycích z nichž jeden neumím. Bylo veselo a všichni jsme se dobře bavili. V Italské kultuře stolování patří jedna věc kterou ne všichni znají. Říká se tomu 3xP. Pauza mezi pavese a pastou. Po dobré rajské polévce, než se dostane na výborné těstoviny, je vždycky chvilka něco prodiskutovat. A tak řeč mezi mnou a pánem domu se stočila na aktuální developerský skandál v jedné větší středočeské obci jejíž název začíná písmenem H. Ten skandál proběhl před několika dny médii a jen náhodou tam oba známe jednoho místního vzdělance, jež tam léta bydlí.

Jádrem sporu a taky titulkem v médiích je "Neslýchaný tlak na obec ze strany developera". Asi jste to také četli.

Můj hostitel mně překvapil tím, že to je typický italský model vydírání ze strany politiků na radnici a že ten developer nejspíš nechce nikoho podplácet. I když si mu o ten úplatek říkají. A vsadil by se že je tomu tak i tady.

Jen ať jste v obraze. V médiích propíraném sporu jde o to. že developer chtěl stavět 55 bytů a radnice povolila jen 25, že měl přispět na stavbu nové školky a nějaké silnice. To už mně trklo, protože Školky se staví za státní peníze, silnice taky a pokud developer nepostaví podle projektu, tak nesplatí úvěr bance.

Tak developer nechal stát stávající budovy, udělal z nich ubytovnu a čeká až na radnici bude nové a rozumnější vedení. Potud je to pochopitelné.

Když jsme dojedli, přišlo na řadu Gelato. Kdo z vás by neznal jak vypadá Italská zmrzlina a obřad s ní spojený asi to nepochopí. Ale je to také první moment kdy se můžeme trochu rozptýlit po domě, pochopitelně každý sebou vezme pohár s tím kopcem zmrzliny, kterou ještě pořád umějí Italové nejlépe na světě.

A tak se mlsající bambini shlukly okolo stolu, dámy zkoumaly rybičky ve velikém akváriu a já s Pietrem jsme se usadili v pracovně a zavolali našemu starému přípeli do té obce. Hostitel má na stole takový hříbek bez sluchátka a v tom se za pár vteřin ozval hlas starého přítele, který se zrovna v pozdním večeru doma nimral ve známkách co sbírá.

Vyprávěl nám zcela jiný příběh, než jaký proběhl médii.

Radnice si počkala, až developer koupil pozemek, a zaplatil včetně projektů kdeco a pak začala diktovat. Jestli si ta dáma, co to tam vede, myslela, že ji ten developer podplatí "jako vždycky", tak si to myslela špatně. Ono jsou za to dnes dost velké tresty u soudu a navíc, tohle bylo v módě naposled před 15 lety.

Tak se radnice kolektivně rozhodla developera skřípnout a pořádně ho podojit.

Ačkoli měl developer posudek EIA o vlivu na životní prostředí udělaný na 55 bytů, radnice souhlasila pouze s 25 byty a odůvodnila to hádejte čím. Právě EIOU a vlivem na životní prostředí.

Radní chytřejší odborníků, a kozy chytřejší zahradníka - i takhle se to dá říct.

Když přibyde nových občanů, tak si může radnice vyřídit dotace na nové silnice, či školku. Zcela v rozporu s logikou radnice tyto finance chce od developera.

A aby toho nebylo málo, tak poté, ale to už je neověřeno, co developer zprovoznil alespoň ubytovnu, na zásah radnice měla být přerušena dodávka el. proudu a poškozeno kabelové vedení. Asi, aby se ti ubytovaní nemohli ani vysprchovat v teplé vodě.

Vzpomínáte si na tu knihu od Maria Puza. Tam ti silnější těm slabším poškozovali motory jejich nákladních aut.

Když právní zástupce developera pohrozil, že s tím půjde do médií, hádejte co se stalo. Radní pochopili že tomu musí předejít a rozjeli vlastní pomlouvačnou mediální kampaň.

Když tohle bylo možné před 15 lety ve středočeských Zdibech, nedivil jsem se. Že je tohle možné dnes někde na jihu Itálie, nedivím se. Čemu se ale divím, je to, že v dnešní České republice na takovou radnici nepřiletí tucet kontrol shora.

Hádejte, jak to dopadne.

Radnice bude neotřesitelná, média si toho nevšimnou a developer bude muset riskovat kriminál jen proto, aby někoho podplatil, pokud nechce zkrachovat.

A takovéhle lidi si volíme na své radnice.

 

 

X+

Autor: Jan Zíma | čtvrtek 13.9.2018 18:44 | karma článku: 21,12 | přečteno: 773x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články