Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čachry s vládním letadlem, aneb - co nám pan ministr zase nesmí říct !

      Jestli máte zato, že se v médiích dovíte pravdu, tak někdy se jistě nemýlíte. Asi tak v deseti procentech zpráv. Není to trochu málo ?

tom jak funguje vydírání nesmyslnými Americkými celními bariérami a jak musí politik na kobereček do jednoho Bílého domu si můžeme nechat jen zdát. Když jsem v pátečních zprávách četl o cestě ministra ČSSD Tomáše Petříčka do Washingtonu, dost jsem se nasmál. To člověk neodolá, když ví jak věci jsou.

Jedním dechem všichni novináři dodávají, že delegace bude bez zástupců podnikatelů a že pan ministr s nejnutnějším doprovodem, letí běžnou leteckou linkou.

Zjednodušeně, jsme se ze zpráv dověděli, že ministr poletí na návštěvu USA mezi 20-23 únorem, a že nepoletí, jak je běžné vládním speciálem, který je na plánované údržbě na letišti v Hamburku, ale běžnou linkou a tím pádem s ním nepoletí v těchto případech celkem běžná podnikatelská delegace.

Jestli tuhle zprávu někdo přečte a pustí z hlavy, nebylo mu shora dáno dost rozumu. My ostatní bychom měli zbystřit a zamyslet se.

Jak je možné, že na tak důležitou zahraniční návštěvu není pro pana ministra a delegaci naplánované a připravené letadlo, které, namísto toho stojí v servisu v Německu.

První co Vás asi napadne, jsou všechny ony anabáze posledních let, které začaly koupí dvou víceúčelových Aitbusů 319 v roce 2007. Zadání bylo solidní. Z vládního letadla pro 44 úředníků, šlo stroj předělat na verzi přepravující 100 vojáků, například do Afghánistánu během 24 hodin. Stroje dostaly nádherný štříbrný lak a celkem solidně, dlouhá léta, až doposud, dobře reprezentovaly ČR. A když slyšíte, že najednou vázne něco se servisem v tak důležitý termín, vzpomenete si na mnohaletou neschopnost úředníků, dlouhodobě řešit servis těchto strojů.

Od původního nápadu servisovat v Toulouse, přes ještě lepší nápad servisu v Leteckých závodech v Kunovicích, v ten samý čas, kdy vedení Kunovic přivedlo fabriku do konkursu. Nakonec zvítězilo praktické řešení, servisováním přes jednu nenápadnou Českou firmu, která je jen k tomu účelu založenou dceřinkou servisních závodů Lufthansy v Hamburku.

Jak se vždy pečlivým Němcům mohlo stát, že na tak důležitou cestu, není připravené vládní letadlo. Jen pro představu. Je to po 7 letech první mezistátní setkání s USA na této úrovni. Naši politici využili vládní letku a její stroje jen předloni 1250 letových hodin, z toho 900 hodin zahraničních letů.

Jak je možné, že na tak důležitou schůzku není letadlo.

Předpokládejme, že jde o stroj Airbus 319 vojenské imatrikulace (značky) 3085, naší vládní letky, letiště v Kbelích, který díky velkým nádržím přeletí moře na jeden zátah.

Proč selhali v plánování lidé z protokolu, vojenští plánovači i servis?

Proč i běžnou linkou, s naším ministrem Petříčkem neletí početná delegace byznysmenů jak to recipročně bývá zvykem?

Není to náhodou proto, že tato cesta se dopředu neplánovala? Že o ní ještě předminulý týden nikdo nevěděl? Tendry, bilaterální smlouvy, pracovní a státní návštěvy, se přeci plánují dlouhé měsíce dopředu ?

Ano už to tak vypadá. Setkání ministra Petříčka, možná i s ministrem Mikem Pompeem, je z iniciativy Americké strany. A copak od nás Americká strana tak narychlo potřebuje, že má přiletět jen sám ministr, i kdyby to bylo běžnou linkou?

Tady je zapotřebí připomenout jednu důležitou věc. Bez ohledu na to, že pan ministr pochází z ČSSD je poměrně prozápadně orientován. To jistě není špatně. Ale ani tento jistě schopný ministr, nemůže nevidět, že je na tuto návštěvu pozván jen kvůli projektu 5G a uměle vyvolané kauze Huawei. A v té jde o to, jestli Evropskou zakázku na tisíce satelitů a nějaký milion základnových pozemních stanic BTS, dostane jedna Čínská firma, či jedna Americká. A to za situace, kdy dvě největší Evropské ekonomiky vážně uvažují o Číňanech a jejich hardwaru dodaném s německými programy. Jistě ne náhodou.

Nemylte se, že bych zrovna já měl rád Číňany a jejich velkohubost, kterou v Čechách dopustil Miloš Zeman.

Jen si myslím, že Barack Obama by na takové jednání šel mnohem inteligentněji a víc diplomaticky, než tím, že bude letité Evropské partnery vydírat a zastrašovat celními bariérami a něco si vynucovat.

Panu ministrovi Petříčkovi, při jeho nesporné inteligenci asi nebude milé, kdyby on sám jako první, měl působit jako klín vražený mezi Evropské partnery. A příslib návštěvy Andreje Babiše v Bílém domě je ještě složitější věcí. Pokud se pamatuji, Mike Pompeo, tehdy ještě ne jako ministr, také sliboval návštěvu Miloše Zemana v Bílém domě a dnes, je nad slunce jasné, že se Miloš Zeman nikdy do Bílého domu jako oficiální návštěva nepodívá.

A pozvání Andreje Babiše do Bílého domu by mělo velmi potupnou cenu.

Ostatně Andreje Babiše, asi také ještě nepřešla hořkost z toho, že poté co nezadal dostavbu Temelína jedné tamní  zámořské firmě, tak novináři o nichž se ví, odkud jsou financovaní, pronikli bezohledně do soukromí jeho rodiny ve Švýcarsku. A také jistě nezapomněl, že několik dní poté, placení demonstranti šli v čele průvodu k 17 listopadu a něčí spřátelení novináři to vydávali za demonstraci proti Babišovi.

Nenajímá obtěžující stalkery, paparazzi, a falešné ukřičené demonstranty - herce, právě Americká firma Crowd on Demand, která patří Adamu Swartovi? Nebyl on náhodou tou dobou v Evropě?

Pan premiér z toho jistě bude mít těžkou hlavu. V situaci, kdy by běžný Evropan, za nic na světě nechtěl podat ruku Donaldu Trumpovi, on sám asi bude muset. Možná se k té nechtěné poctě návštěvy v Bílém domě bude muset nechat donutit, ale zůstává důležitá otázka.

Nevyplatilo by se dva roky počkat, než bude v Bílém domě zase nějaký inteligentní prezident?

Jan Zíma

https://crowdsondemand.com/?gclid=Cj0KCQiAtP_iBRDGARIsAEWJA8gPZKjm9aWcM6BuYg8HfUrqoKAsROOKrI02GWxcz58eIAr5ClpXtDoaAut7EALw_wcB

Autor: Jan Zíma | pondělí 11.2.2019 5:43 | karma článku: 23,39 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Jan Zíma

Jak je to s údajnými úspěchy Norské elektromobility.

Někdy je těžko pochopitelné, jak je možné, že díky zavádějícím mediálním informacím se dá nesmyslné hospodaření státu, deklarovat jako úspěch ekologické politiky.

25.11.2019 v 6:30 | Karma: 5,32 | Přečteno: 126x | Politika

Jan Zíma

Když chce stařeček namlátit stařečkovi !

Před mnoha měsíci proběhla médii zpráva o rámusu který se udál na pravidelném zasedání RRTV. Pro Vás, kdo byste nevěděli, Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

4.11.2019 v 6:07 | Karma: 3,42 | Přečteno: 51x | Společnost

Jan Zíma

Greta jako užitečný idiot Ekologického tunelování hospodářství EU.

Naše média nekriticky poslední měsíce předávají na český mediální trh neustále proudící zprávy o Švédské ekologické aktivistce Gretě Thundbergové a tom, co Greta zrovna dělá po záchranu našeho údajně umírajícího světa.

14.10.2019 v 6:42 | Karma: 0 | Přečteno: 70x | Ekonomika

Jan Zíma

Ukradené Kosovo vrátit ?

Nic Evropskou veřejnost nezaujme víc, než výkřiky politických bláznů. Asi tak, jako když Fico zaručoval vyšetření vraždy Jána Kuciaka, anebo Juncker při své poslední kandidatuře v Bruselu sliboval,

13.9.2019 v 6:35 | Karma: 3,36 | Přečteno: 98x | Politika

Jan Zíma

Jak lžou ekologové - 5 díl.

Někdy Vás překvapí jak daleko jsou ochotni ekologové zajít ve své demagogii a lhaní. Následující příklad hovoří za vše.

8.7.2019 v 6:29 | Karma: 6,98 | Přečteno: 102x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 331
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Mé objektivy toho už po světě hodně nafotily a malý laptop, který nosím v zadní kapse džínsů, by mohl vyprávět spousty neuvěřitelných příběhů.Smutných i veselých. Náš svět je složitý a přesto se o něm dá říct, že funguje podle těch nejjednodušších pravidel. Nikdo nemůžem říct, že víme všechno. Každý den objevíme malý zlomek pravdy. Každý den skládáme mozaiky. O politice, světě i svých blízkých. Mou skeptickou duši předčasně uzemněného pilota těší jediná věc. Lidi si vždycky cestu najdou. Správnou, špatnou, ale vždycky ji najdou.

 

 

Mediamonitordanforth@yahoo.com

Seznam rubrik

Oblíbené články